Drømmer du om en udestue?

Udestuen er en drøm for mange boligejere, som ønsker flere kvadratmeter og et sted at nyde de varmere tider på året – eller for den sags skyld udsigten til sne, blæst og kulde fra trygge omgivelser.

Udestuen er et af de byggeområder, som vil kræve, at du får en tilladelse, det skal du søge hos Byg og Miljø. Derudover skal du finde ud af, om du selv vil stå for at bygge udestuen eller få et firma til at hjælpe dig.

Udestuen kræver et fundament og vinduer, som skal krydres med isolering. Bruger du stål eller metal, så sørg for, at komponenterne er metalliserede, så de ikke kommer til at ruste. Bestil metallisering hos RH Sandblæsning, hvis ikke dine materialer allerede er behandlet fra start. Dette kan godt betale sig, også selvom du f.eks. kommer plast omkring som yderste lag.

Skal du flytte et færdigstøbt fundament, så vær opmærksom på, at det ofte kan svare sig at leje en mobilkran til at klare opgaven. Årsagen er, at du dels nok gerne vil undgå at skulle have en tung maskine ind på græsset og læse af, hvormed plænen kan blive kørt op, ligesom det ikke altid er muligt (på grund af hæk eller port) at køre fundamenter ind i haven. Her kan en mobilkran bruges til at løfte alle materialer over hækken – hvilket også vil være de store glaspartier, du nok skal bruge.

Når du skal sætte vinduerne op, så vær opmærksom på, at dette desuden ofte er et topersoners job og kræver en lift.

Med fundament og vinduer samt døre på plads, skal du naturligvis også have klaret taget. Der er typisk en åbning fra vindueselementernes top og taget. Det mellemrum får du lukket ved at lave en kile, som du kan hæfte til tag og fundament. Du skal naturligvis også fuge alle vindueselementerne samt mellem væg og elementerne. Fugen forhindrer, der trænger kulde og vind ind mellem elementerne og er derfor vigtig. Vælg gerne en akrylfugemasse, der passer godt til projektet.